“Her evde her gün bir iş yaşamı var..” diyor ve vasıflı ev yardımcısı yetiştiriyor…

“Her evde her gün bir iş yaşamı var..” diyor ve vasıflı ev yardımcısı yetiştiriyor…

http://yazarkafe.hurriyet.com.tr/Content/Index?contentUrl=http://birbaskaistanbul.blogspot.com.tr/2013/12/munteha-adal-her-evde-her-gun-bir-is.html
İşe giderken gözümüzün arkada, aklımızın evde kalmaması ne kadar önemli biz kadınlar için… Evde çalışan yardımcısından şikayet eden ya da yeni yardımcı arayan bir dolu hanım var etrafımda.. Münteha Adalı ile tanıştığıma ben çok memnun oldum. Sizlerle de tanıştırmak istedim. Burası İstanbul, blogumun adı “Bir Başka İstanbul”.. layık olmaya çalışıyorum.. Buyrun okuyun.. İlginç bir çalışma yapıyor Münteha Hanım…
Ortaklarından olduğunuz Güvensan bugün Türkiye’nin en iyi temizlik şirketlerinden biri.. Kusursuz Ev işleri Eğitimi nereden aklınıza geldi?
Sektörün ilklerindeniz ve hizmet kalitesi anlamında en iyi temizlik şirketlerinden biriyiz.. 21 yıldır kurumsal müşterilerimizden, çalışanlarından, çevremizden ev hizmetlerine destek talepleri geliyor. Bu bizi bu konuya yöneltti. Müşteri ve ev hizmetlerinde çalışanlar arasındaki ilişkide iyi “aracı” olacağımız inancıyla yola çıktık. Amacımız bu projeyle ev hizmetlerine kurumsallık getirmek..
Bu kadar yoğun mu eğitimli ev yardımcısı arayan?
Her gün her evde bir iş yaşamı var.. Bu iş yaşamına dikkat çekerek tarafların talepleri ve haklarını korumada aracılık ediyoruz. Eğitim vererek vasıfsız çalışanların sertifika almalarını sağlıyoruz.
Eğitimlerde üç ayrı grubu hedefledik. Eğitim öncesinde çalışandan ve müşteriden detaylı eğitim talep formu alınıyor, ihtiyaçlar belirleniyor ve eğitim konuları seçiliyor.
Ev hizmetlerinde yardımcısı olup da eğitim ile desteklemek isteyenlere, sertifika programı ile çalışanını vasıflı hale getirmek isteyen müşterilerimize, sertifika programına katılıp ev hizmetlerinde çalışmak isteyenlere hizmet veren Güvensan, evlerine yardımcı arayanlara eğitimli-sertifikalı personel bulan bir ajans da aynı zamanda..
Kadınlarımızın ilgisi nasıl bu girişiminize?
Çalışan da, çalıştıran da memnun. İşveren taraf ihtiyaçlarını kendilerinden daha iyi anlayan eğitim almış sertifikalı personel ve doğru muhatap buluyor, çalışan taraf ise bu sektörde çalışanların dilinden anlayan güvenilir bir aracı…
Kadın Girişimciler Derneği Kagider deneyiminizden de bahseder misiniz?
Kagider ilk STK deneyimimdi. Benimle aynı tarafta aynı sorunlarla uğraşanlarla birarada olmak iyi geldi. Motivasyonum arttı. Çok şey öğrendim. İlişki yönetimi, hayata yeni bakış açıları, değişik iş yapma şekilleri, karşılıklı öğrenme süreci, kadın yoğun bir nüfusla bir arada olmanın bana öğrettikleri, farklı yönlerimi keşfetme süreci, topluma olan borcum, sorumluluklarım, yapmak istediklerim için fırsat.. Her şekilde, her şeyden bir başka şey öğrenmek… Öğrenme sürecinin sonsuzluğu ve gençler.. Onların ihtiyaç ve taleplerine aracılık etmek, akıl, yenilikçilik, girişimcilik anlamında hep genç kalmak…
Kurduğunuz yeni işkolu ve şirketle temizlik sektörüne vasıflı işçi kazandırıyorsunuz. ..
Bilinçli ve özgüvenli çalışanlar, doğru hizmet alan müşteriler, asgari kaynak ve enerji kaybı, hakları korunan taraflar… olarak özetleyebiliriz..
Kurumsallaşan ev hizmetlerinin fiyatları yükseltiyor olması yolunda eleştiri alıyor musunuz?
Evet hem de çok… En çok, çalışan tarafı uyandırdığım konusunda eleştiri aldım. “Zaten zor buluyorduk bu farkındalık ile hiç bulamayacağız” diyorlar.. Maliyeterin yüksek olduğundan bu işi bu şekilde yapmanın zorluğundan bahsediyorlar..
Eğitim verdiğiniz kadınlara belki de hayatlarında hiç duymadıkları, görmedikleri şeylerden bahsediyorsunuz… Tepkileri nasıl?
Öğrenmeye çok ihtiyaçları var. Bildiklerini sandıkları işleri daha sistemli yaparak zaman kazanmaları ve müşteri memnuniyetinin artması onları mutlu ediyor. Onları bu kadar iyi anlayan taraf bulma kısmına seviniyorlar..
Yaşamlarına giren yeni evlerde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Empati yapmayı anlatıyor ve öğretmeye çalışıyoruz…”Müşteri ne ister?” başlıklı interaktif eğitimimiz ile yaşadıkları zorlukları aşma ve “tercih edilen” olma durumlarını örnekliyoruz. Güçleniyorlar.
Eğitim programınızda sağlıklı beslenme, elektronik aletlerin ve kimyasalların kullanımı, hayvan ve bitki bakımı, ev ekonomisi gibi konular da var mı?
Hayvan bakımı konusu yoktu ama bu sorunuz ile eklememizin iyi olacağını fark ettim. Bana verdiğiniz bu fikir için çok teşekkür ederim. Aslında eğitimlerimizi gelecek taleplerle de çeşitlendiriyoruz.
Zorlandığınız konular hangileri?
Müşteri taleplerinin yönetilmesi , çalışanın ilk görüşmede gelen taleplerden ürkmesi, ilk intiba yönetimi, müşteri talepleri ve karşı tarafın bunu algılaması arasındaki dengenin oluşturulma süreci…
Uyumlu bir çalışma ortamı sağlayabilmek için işverenlere ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz?
Ev yaşamına kurumsallığı getirmek şart. İş akdi gerekli. Ancak bu şekilde tarafların hakları korunabilir. Ev hizmetlerindeki iş ortamının ofis ortamından farkı yok. Bunu taraflara anlatmak gerekiyor.. Günümüzde bilginin bu kadar açık ve ulaşılır olduğu bir çağda karşı olmaması gereken durumlar var.. Ortadan kaldırmak zorundayız. Kadın, kadını eğitim, sertifika ile desteklemeli. Kimse kimsenin engeli olmamalı..
Ev yönetiminde kadın işveren- işçi arasındaki tipik psikolojik gerginliği yaşamamak için aldığınız önlemler var mı?
Her aşamada bu ilişkiye aracılık ediyoruz.
Temizlik işinde çalışmaya hazırladığınız insanları eğitimden sonra işe de yerleştiriyor musunuz?
Evet. Temel amacımız istihdam yaratmak.. Kayıt dışındaki kadınların bizim aracılığımız ile kayıtlı hale gelmesini sağlamada rol oynamaya başladık. Müşterilerimize SGK koşullarını anlatan iş akış bilgi seti de hazırladık..
Belediye’lerde verdiğiniz ücretsiz eğitimlerin amacı nedir?
2014 itibariyle Belediyelere bu eğitimleri organize ettiğimizi, kendilerine iş aramak için başvuran kadınların eğitimini ücretsiz yapacağımızı ilettik. Sertifikalı kadın personel, bu sayede özgüvenli ve ne yapacağını bilerek ev hizmetlerinde çalışacaklar. Müşteri dilinden anlayan, iş planı yapabilen donanıma sahip olacaklar.
Başarının tarifi nedir size göre?
Yaptığınız her iş arkasından hissettiğiniz gönül rahatlığı ve mutluluktur başarı..
Mutluluğun tanımı derseniz; sağlıklı ve özgür olup istediklerimizi yaptığım andır derim…
İstanbul’u beş duyunuzla tanımlayabilir misiniz?
Ah İstanbul, İstanbul olalı böyle kargaşa, böyle derbederlik görmedi…
Güzel ama kirli, karmaşık, hırçın, şaşkın. Geçmişini özleyen hüzünlü güzel.
İstanbul için bir hayal projeniz var mı?
Eğer bir gün birileri bana sorar ve destek isterse.. Temizlik, çevre düzeni, eski yapıların korunması ve yeni yapılar içinde kaybolmasının engellenmesi, binaların sıralı ve düzen içinde yapılmasında rol almak isterim…