İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Risk Ve Girişimcilik Okulu “Başarının Kodları” projesinin beşinci haftasında Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu DALAMAN’ın moderatörlüğünde Türkiye’nin Girişimci Kadınlarından Şule Yüksel KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi, Münteha Adalı Genç KAGİDER Genel Koordinatörü, Fisun Usta Pak Çamaşır Yıkama Temizleme Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Sanayiciler ve İş Adamları Vakfı Başkanı Veli Sarıtoprak’ı ağırladı.
“HAYATLA ZORU OLANLAR GİRİŞİMCİ OLUR”
Oturumun ilk ayağında üç başarılı iş kadını ile karşı karşıya kalan öğrencilerin ilgisi bir hayli yoğun oldu. İlk oturum KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi Şule Yüksel’in başarı serüveniyle başladı. Herkes gibi sıradan hayallerle iş yaşamına başladığını belirten Yüksel, “Planlı bir girişimci değilim” diyerek girişimciliğin ne olduğunu öğrencilere aktardı. Girişimci olmanın risklerine ve getirilerine değinen Yüksel, kadınlar bir işe girecekse düşünmekten giremez diyerek; bayan öğrencilere cesaretli olmaları öğüdünü verdi.” Girişimci olmanın yaşı yoktur” diyen Yüksel, şartlar ne olursa olsun başarıya ulaşmak için pes etmemek gerektiğini aşıladı. Türkiye’de her yüz şirketten beşi onuncu yıllarını kutluyor diyerek gençlere doğru çalışmalarla girişimciliğe adım atmaları gerektiği öğüdünü vererek mikrofonu Pak Çamaşır Temizleme Kurucu Yönetim Kurlu Başkanı Fisun Usta’ya devretti. Piyasada bağımsız olarak hizmet veren profesyonel çamaşırhane olmadığını fark etmesiyle girişimde bulunduğunu belirten Usta şuan en tanınmış otellerle çalışıyor. Usta, başarıya giden engebeli yolda nasıl bir strateji uyguladığını ve karşılaştığı zorlukları öğrencilerle paylaştı. Önemli olanın fikirleri uygulamak olduğunu vurgulayan Usta gençlere gelecekle ilgili projelerine önem vermeleri gerektiğini vurguladı.
“RUHLARIN CİNSİYETİ YOKTUR”
İlk oturumun son konuşmacısı Genç KAGİDER Genel Koordinatörü Münteha Adalı oldu. Pozitif enerjisi ile dikkat çeken Adalı, gençlerle çalışman önemini vurguladı. Adalı, Ülke kalkınmasında kadının rölüne değindi. Kadınlarla ilgili yaptığı çalışmalardan bahseden Adalı, doğu da yaptığı panellerde yaşadığı deneyimleri öğrencilerimize aktardı. Kadın ile politikaların bir an önce aktif hale getirilmesini savunan Adalı, Evde yetiştirilen bir genç kızın girişimciliğe atılamayacağı için ailelerin bilinçlenmesi gerektiğini savundu. Girişimcilikte bir diğer başarı kaynağının Sivil Toplum örgütleri olduğunu belirterek mutlaka bir kuruluşa üye olmalarını çevre edinmelerini önerdi. “Ruhların cinsiyeti yoktur” diyerek kadının da erkek kadar çalışma özgürlüğü olduğunu ve şiddete karşı olduğunu söyleyen Adalı, salonda ki erkek öğrencilere de sorularıyla soğuk terler attırdı.